Information löss m.m.
Ska barnet vara hemma eller i barngrupp? Råd om barns vardagssjuklighet och om vissa andra sjukdomar som förekommer i barnomsorgen.
Klicka på länken nedan för att komma till broschyren. När barnet är sjukt (PDF, 139 KB) Huvudlöss Huvudlöss är ett vanligt problem, särskilt bland barn. Det har inget med dålig hygien att göra. För att minska risken för smittspridning är det viktigt att alla familjer hjälps åt att bekämpa lössen. Ett effektivt sätt att förhindra spridning av löss i barngrupper och skolklasser är att alla kontrollerar sina barns hår före terminsstart. Om ni upptäcker ägg/löss hos ditt barn, måste behandling utföras enligt anvisning innan barnet återgår till skolan De som har löss behandlas och det bör göras samma dag som lössen upptäcks. Efter en första läkemedelsbehandling kan barnet gå till skolan. Förutsättningen att bekämpa lössen effektivt är att personal och övriga föräldrar på skolan blir inormerade så att alla kan undersöka sina barn. Hur ser en lus ut och hur upptäcker jag dem? Oftast orsakar huvudlöss klåda, men inte alltid. Man kan ha löss utan att det kliar. Lössen är små, ungefär 2-3 millimeter och grågula. Ibland kan de dock anpassa sin färg till hårets färg. Tecken på att man har löss kan då vara "svart pulver" (lusavföring) på kragen eller kudden. Lössens ägg kallas för "gnetter". De gulvita gnetterna är 1 mm långa och sitter fastklistrade på hårstrån nära hårbotten.
Hygienråd
Behandling Det finns flera receptfria preparat som är effektiva mot huvudlöss. Fråga på apoteket. Kamning med så kallad "luskam" är ett mekaniskt och effektivt sätt att dra bort löss och ägg från håret och rekommenderas varje dag under behandlingstiden samt 2 veckor efter behandlingen för att vara säker på att alla löss är borta. Om behandlingen inte hjälper
Ta kontakt med sjukvården
Mer information kan ni läsa om löss i länken nedan |