Information löss m.m.

Ska barnet vara hemma eller i barngrupp? Råd om barns vardagssjuklighet och om vissa andra sjukdomar som förekommer i barnomsorgen. 

Klicka på länken nedan för att komma till broschyren.

När barnet är sjukt (PDF, 139 KB)

Huvudlöss

Huvudlöss är ett vanligt problem, särskilt bland barn. Det har inget med dålig hygien att göra. För att minska risken för smittspridning är det viktigt att alla familjer hjälps åt att bekämpa lössen. Ett effektivt sätt att förhindra spridning av löss i barngrupper och skolklasser är att alla kontrollerar sina barns hår före terminsstart.

Om ni upptäcker ägg/löss hos ditt barn, måste behandling utföras enligt anvisning innan barnet återgår till skolan

De som har löss behandlas och det bör göras samma dag som lössen upptäcks. Efter en första läkemedelsbehandling kan barnet gå till skolan. Förutsättningen att bekämpa lössen effektivt är att personal och övriga föräldrar på skolan blir inormerade så att alla kan undersöka sina barn.

Hur ser en lus ut och hur upptäcker jag dem?

Oftast orsakar huvudlöss klåda, men inte alltid. Man kan ha löss utan att det kliar. Lössen är små, ungefär 2-3 millimeter och grågula. Ibland kan de dock anpassa sin färg till hårets färg. Tecken på att man har löss kan då vara "svart pulver" (lusavföring) på kragen eller kudden. Lössens ägg kallas för "gnetter". De gulvita gnetterna är 1 mm långa och sitter fastklistrade på hårstrån nära hårbotten.

 • Om ni vill ta reda på om ditt barn fått löss kan ni använda en luskam och finkamma håret över ett vitt papper eller en spegel. Luskam finns att köpa på apotek. Proceduren tar 20-30 minuter för ett medellångt hår.
 • Att luskamma i vått hår med balsam i ger bäst resultat

Hygienråd

 • Luskamma barnets hår regelbundet om det förekommer löss på skolan eller i bekantskapskretsen.
 • Upplys barnen om att inte låna varandras kammar, borstar, mössor, hårspännen eller hjälmar, samt att försöka undvika huvud mot huvudkontakt.
 • Kammar, borstar, mössor och hårspännen ska rengöras noga, alternativt frysas under cirka ett dygn. Det kan också vara bra att byta sängkläder.
 • Vanligaste spridningsvägen är huvud mot huvud.
 • Endast personer med huvudlöss eller ägg ska behandlas.
 • Om någon i en familj eller barngrupp har huvudlöss, måste även övriga noggrant finkammas och undersöka håret dagligen de närmaste fjorton dagarna för att undvika återsmitta.

Behandling

Det finns flera receptfria preparat som är effektiva mot huvudlöss. Fråga på apoteket. Kamning med så kallad "luskam" är ett mekaniskt och effektivt sätt att dra bort löss och ägg från håret och rekommenderas varje dag under behandlingstiden samt 2 veckor efter behandlingen för att vara säker på att alla löss är borta.

Om behandlingen inte hjälper

 • Om lössen inte dör, läs bruksanvisningen igen för att kontrollera att ni inte har missat något. Det är viktigt att använda ordentligt med medel och att det får sitta i tillräckligt länge.
 • Fundera också över om det evenutellt kan vara en ny smitta. Om ni redan efter några dagar efter behandlingen hittar fullvuxna (2-3 mm långa) löss i håret tyder det på en ny smitta. Se då till att noga kolla alla i familjen och behandla de som är smittade, helst samtidigt.

Ta kontakt med sjukvården

 • Om lössen inte försvunnit trots att ni följt bruksanvisningen, och återsmitta inte är trolig, kan en misslyckad behandling bero på att lössen är resistenta mot medlet. Fråga då på apoteket om ett annat lusmedel eller kontakta sjukvården.

Mer information kan ni läsa om löss i länken nedan

Information löss (PDF, 440 KB)

 
Uppdaterad: